Saluran Air Kencing Kucing

Finnegan - our temporary hospital cat

Anda sudah tahu bahawa makanan yang anda pagi kepada kucing anda adalah amat penting untuk kesihatan beliau secara keseluruhan. Tetapi makan makanan yang salah boleh menyumbang kepada pembangunan penyakit saluran kencing – yang dipanggil kucing lebih rendah penyakit saluran kencing. Dengan kucing lebih rendah penyakit saluran kencing, kristal atau batu membentuk dalam saluran kencing dan menyebabkan kerengsaan, sakit dan mungkin tersumbat.

 

Jika kucing anda mempamerkan gejala-gejala ini, dia mungkin telah terkena lebih rendah penyakit saluran kencing:

  • Meneran untuk membuang air kecil.
  • membuang air kecil dengan kerap.
  • Darah dalam air kencing.
  • selera dikurangkan
  • Kekurangan tenaga atau kepentingan dalam aktiviti-aktiviti biasa. Walaupun tidak ada sebab yang tunggal FLUTD, doktor haiwan mengiktiraf terdapat komponen yang boleh menyumbang kepada kelaziman penyakit ini.
  • Kucing lebih daripada 1 tahun umur yang paling mudah.
  • Kedua-dua lelaki dan perempuan mendapat penyakit ini dengan kekerapan yang sama, tetapi lelaki mempunyai risiko yang lebih besar daripada halangan uretra yang mengancam nyawa daripada kristal atau batu.

Lain-lain faktor yang menyumbang boleh kurang bersenam atau pengambilan air dikurangkan. Makanan yang tinggi magnesium, fosforus, protein dan kalsium telah dikaitkan dengan pembentukan batu. Doktor haiwan percaya makanan kucing anda produk dengan jumlah yang terhad mineral ini boleh membantu dalam pembubaran beberapa jenis batu-batu yang telah terbentuk di saluran kencing beliau.

Mana-mana kucing yang telah dirawat untuk penyakit saluran kencing menghadapi risiko dijangkiti sekali lagi. Oleh itu, ia adalah penting untuk terus dengan pengurusan pemakanan penyakit dan menonton rapat untuk gejala berulang. Untuk diagnosis yang tepat dan pilihan rawatan, selalu berunding dengan doktor haiwan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 14

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>